Леща в гювече

 

1. ЛЕЩА В ГЮВЕЧЕ

Това е много лесно ястие, което може да се приготви в петък вечер.

Продукти:

1/2 кг леща

1 бр. морков 

1 бр. македонска наденица 

2 суп. л. олио

2 суп. л. ронена чубрица

1 щипка босилек /може и пресен/

1 ч.ч. доматен сок - 0,70 лв.

2 к. л. сол

2 бр. люти чушки /стерилизирани/

2 с. л. брашно

2 бр. средно големи картофа  

1 бр. - кренвирш  

3 скилитки - чесън 

Начин на приготвяне:

В глинено гювече - 5 литра, се нареждат продуктите в следната

последователност:

Лещата се сварява предварително. Слага се най-отдолу на съда.

Моркова,картофите, нарязани на малки кубчета с добавени

 подправките и олиото с домата, отгоре.

Наденицата и кренвирша са нарязани на кръгчета се добавят.

Чесъна се слага нарязан най-отгоре.

Всичко това се покрива с вода .

Слага се във фурна на 250 градуса.

Пече се около 50 минути. След като се извади от фурната, брашното се разбива в 100 мл вода и се изсипва в ястието за сгъстяване.

Сервира се в дълбока разлята чиния с чаша червено вино и туршия.

Добър апетит! 





{START_COUNTER}