Леща в гювече |
||
1. ЛЕЩА В ГЮВЕЧЕ Това е много лесно ястие, което може да се приготви в петък вечер. Продукти: 1/2 кг леща 1 бр. морков 1 бр. македонска наденица 2 суп. л. олио 2 суп. л. ронена чубрица 1 щипка босилек /може и пресен/ 1 ч.ч. доматен сок - 0,70 лв. 2 к. л. сол 2 бр. люти чушки /стерилизирани/ 2 с. л. брашно 2 бр. средно големи картофа 1 бр. - кренвирш 3 скилитки - чесън Начин на приготвяне: В глинено гювече - 5 литра, се нареждат продуктите в следната последователност: Лещата се сварява предварително. Слага се най-отдолу на съда. Моркова,картофите, нарязани на малки кубчета с добавени подправките и олиото с домата, отгоре. Наденицата и кренвирша са нарязани на кръгчета се добавят. Чесъна се слага нарязан най-отгоре. Всичко това се покрива с вода . Слага се във фурна на 250 градуса. Пече се около 50 минути. След като се извади от фурната, брашното се разбива в 100 мл вода и се изсипва в ястието за сгъстяване. Сервира се в дълбока разлята чиния с чаша червено вино и туршия. Добър апетит! |
||